شهرکهای صنعتی, مقالات

شهرک صنعتی و هر انچه لازم است بدانید

شهرک صنعتی چیست و چه مکانی شهرک صنعتی نام دارد؟

Industrial park یا شهرک صنعتی ، برای تمرکز و گسترش تولیدات صنعتی به وجود می اید. این مکانها محودوده و قوانینی برای مساحت و وسعتشان دارند و در کل مجموعه ای از کارگاه ها و واحد های صنعتی و کارخانجات ی است که سازمانده ای و ترتیب داده شده اند که علاوه بر فعالیت های تولیدی و صنعتی فعالیت های پژوهشی ، اموزشی ، فناوری ، خدمات پشتیبانی و جدید ترین تجهیزات و … هم برای پیشرفت در پروسه تولید جمع اوری شده اند.
شهرک های صنعتی غالبا در محدوده منابع مواد اولیه و در مختصات ویژه اقتصادی ساخته می شوند. بین منطقه مسکونی و منطقه صنعتی لازم است یک کمربند سبز باشد و بین منطقه صنعتی و شهرک صنعتی باید یک فاصله متناسب بین 10 تا 15 کیاومتری وجود داشته باشد.
در مجموع هر شهرک صنعتی به کشورش وابسته است به ضورتی که اگر کشوری در یک زمینه صنعتی اسیب ببیند ، این اسیب باعث میشود فعالیت های شهرک های صنعتی وابسته به ان زمینه دچار مشکل شوند

تاریخچه شهرک های صنعتی

در ایران کشور عزیز ما برای گسترش شهرک های صنعتی کوشش های فراوانی صورت گرفته است و اولین این تلاش ها برای ایجاد واحد های صنعتی در کنار یکدیگر بین دهه ی 30 انجام شد و متاسفانه شکست خورد.
با این حال هدف استقرار واحد های صنعتی در یک موقعیت ادامه پیدا کرد و با جدیت بیشتری پیگیری شد و طرح تاسیس سه ناحیه تصویب شد. در پی این رخداد سال 1341 در مرداد ماه به دنبال درخواست ایران ، یکی از کارشناس های سازمان ملل برای مشاوره فنی و مطالاعات ابتدایی تاسیس شهرک صنعتی به ایران امد.
نتایج این تحقیقات به انتخاب ناحیه صنعتی در بندر انزلی و اهواز منتهی شد. مطلب قابل توجه در این مطالعات این بود که تهران به دلیل «سیاست تمرکز زدایی» از میان گزینه های انتخابی به کنار گذاشته شده بود. به همین علت مشخص شد که ایده محافظت از شهر تهران در مقابل هجوم جمعیت تا دهه 30 شمسی به اصلی مهم در برنامه ریزی شهری و منطقه ای تبدیل شده بود. در نتیجه ساخت و اسکان شهرک های صنعتی در اطراف تهران باید بر اساس همین سیاست گذاری باشد.

فکر تشکلیل ناحیه های صنعتی تا دهه های بعدی هم ادامه پیدا کرد. بر پایه گزارشات وزارت صمت در سال 1364 ، 74 واحد صنعتی شامل 37 واحد در مرحله مطالعات اولیه ، 32 واحد در مرحله ساخت و ساز و 5 واحد اتمام یافته ؛ برای پیشرفت بهره جویی و نظم دهی اقتصاد در کشور مد نظر قرار گرفته شده بودند. همینطور بر نتیجه مطالعه های وزارت صمت ، در سال 1364 هزینه ساخت و ساز یک کارخانه صنعتی 250 ریال بوده است و بر این اساس ترتیب اعتباری 1815 میلیاردی تنها برای ایجاد این واحد ها کنار گذاشته می شد و ایضا وظیفه سرپرستی و تشکیل این نواحی صنعتی ، در ان سال ، به واحد های صنعتی سپرده شد.
الان بیشتر از 300 شهرک صنعتی و 7500 واحد صنعتی در تمام کشور در نتیجه برنامه های ایجاد شده در تمامی کشور فعال هستند. 1550 قرارداد با صنعتگر ها و درخواست کننده ها در کشور تنها در سال 1281 پیوست.
قبل از انقلاب ، صنعت کشور ما دچار وابستگی بود و بعد از پیروزی انقلاب این مسئله پسرفت داشت. اما باعث خوشخالی است که در سال های معاصر اقدامات بسیار خوبی برای بهبود و رشد صنعت در شهرک های صنعتی ایران کشور ما انجام شده است

شهر های صنعتی کجا قرار دارند؟

با توجه به مشکلاتی مثل سر و صدای فعالیت های صنعتی ، پساب های صنعتی ، الودگی های محیط زیستی و … در نتیجه شهر های صنعتی با فاصله زیادی از منطقه های مسکونی شامل شهر و روستا و … تشکیل می شوند و نباید در فاصله کمتر از 20 کیلومتری مناطق مسکونی قرار داشته باشند.
ولی در مورد های ویژه ای مثل شهرک صنعتی سهند ، پروسه اجرا و فعالیت های صنعتی که در شهرک های صنعتی صورت میگیرند که تاثیر منفی ای روی زندگی سایر کسانی که در اطراف شهرک زندگی میکنند ندارد به همین دلیل این ناحیه های صنعتی میتوانند در فاصله کمتری از مناطق مسکونی احداث شوند. شهرک صنعتی سهند هم جزو این دسته است و در فاصله کمی از منطقه مسکونی قرار گرفته است.
یعنی ایم شهرک های صنعتی با فعالیت ها و روند های تولیدی سر و کار دارند که در ردیف های پایین تری از تولید الودگی محیط زیست هستند و این امر باعث شده بتوانند فعالیت های صنعتی خودشان را در کمترین فاصله ممکن از شهرها انجام دهند.

رده بندی صنعت های شهرک های صنعتی بر اساس الودگی های محیط زیستی

همان طور که در ابتدا گفته شد ، یکی از با اهمیت ترین ویژگی های طبقه بندی صنایع برای احداث الودگی زیست محیطی است و بنابراین پروسه استقرار صنایع در شهرک های صنعتی مختلف هستند. بر همین اساس صنایع به 7 رده طبقه بندی شده اند:

رده هفت:مکان تشکیل صنایع این رده هم لازم است خارج از حریم مناطق مسکونی شهر و روستا احداث شوند ولی در پروسه احداث صنایع باید به طور جدا اداره کل محافظت محیط زیست استان بر اساس دستور های موجود در اداره کل و با توجه به روند تولیدات ، توپوگرافی منطقه ، جهت غالب وزش باد ها ، وضعیت اقلیمی ان منطقه ، سمت گسترش منطقه مسکونی ، میزان توان تحمل زیست محیطی و باقی فاکتور های محیط زیستی باید به صورت کارشناسی مورد بررسی قرار بگیرد و نتیجه ان اعلام شود.

رده شش تا دو: فعالیت های صنعتی که نمی توانند در منطقه های مسکونی مستقر شوند ولی با حفظ فاصله کمی از محدوده مسکونی اجازه دارند در مرز مناطق مسکونی شامل شهر و روستا و … و در شهرک های مسکونی احداث شوند.

رده یک: فعالیت های کارگاهی یا صنعتی که جدا از بودن یا نبودن نواحی صنعتی، می توانند در شهر ها یا روستا ها احداث شوند.

قرار گرفتن واحد های صنعتی در شهرک های صنعتی چه مزایایی دارد؟

  • نیازی به تهیه مجوز های جدا از ارگان ها و ادارجات مختلف مانند منابع طبیعی ، محیط زیست ، اب ، برق و امور ارضی ، کشاورزی ، خاک شناسی ، ثبت ، کار ، امور اجتماعی و میراث فرهنگی و … نیست
  • شرایط خوبی برای تشکیل خوشه ها و شبکه های مربوط به یک صنعت در نواحی صنعتی و در محدوده شرکت ها فراهم است
  • میتوان از خدمت ها فناوری کسب و کار و خدمت های نرم افزاری استفاده کرد
  • خدمات رایگانی درباره صدور مجوز پایان کار و ساخت و ساز واحد های صنعتی ارائه می شود
  • زمین خوب برای انجام طرح های صنعتی با نظر به طراحی و مکان یابی صورت گرفته طبق اصول مهندسی و فنی و بروز ترین شیوه های شهرک سازی در دسترس هست.
  • از قوانین شهرداری ها جدا هستند.
  • هزینه های مربوط به سرمایه گذاری بخاطر استفاده از خدمات مشترک نظم داده شده کاهش می یابند.
  • هزینه های حق بهره برداری از تاسیسات به صورت نقد و اقساط پرداخته میشوند.
  • راه دسترس سریع و سهل به اساینده هایی مثل اب ، برق ، راه ، فاضلاب ، صنعتی ، اینترنت ، مخابرات و …
  • اداره شرکت ها و ناحیه های صنعتی توسط انجمن انتخاب شده توسط صاحبان واحد های صنعتی انجام میشود

اهمیت دقت به قوانین واگذاری زمین در شهرک های صنعتی کشور

اگر به قوانین و مقررات حاکم بر شهرک‌ها و مناطق صنعتی به خوبی اطلاع داشته باشید. راحت تر میتوانید در این نواحی صنعتی اغاز به فعالیت کنید. همین طور میتوانید از تسهیلات دولتی بهره مند شوید.
هر چند در نواحی صنعتی کشور به راحتی واگذاری زمین صورت می‌گیرد. باز هم برای گرفتن زمین به موارد مهم قانونی توجه داشت. گام اول برای اغاز به فعالیت در یک شهرک صنعتی انتخاب یک زمین مناسب برای ساخت است. برای انجام این هدف نیاز به یک سری مدارک می باشد که در ادامه مطلب ان ها را بیان میکنیم.

مدارک لازم برای واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی

همانند هر فعالیت صنعتی یا اقتصادی دیگر، برای دریافت زمین در شهرک‌های صنعتی احتیاج است تا اسنادی را محیا کنیم. این گام اول در روند واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی می باشد.
معمولاً اشخاص حقیقی احتیاج به سند هویتی دارند. پس باید کپی و اصل شناسنامه و کارت ملی را به مراجع ذی ربط تحویل دهند.
اما اشخاص حقوقی افزون بر این مدارک ، مدارک دیگری را نیز باید اماده کنند . به این قصد احتیاج به عرضه عکس اساسنامه شرکت دارند . همچنین تصویری از اگهی ثبت شرکت که در روزنامه رسمی کشور انتشار داده شده است ، ضروری میباشد.
افزون بر مدارک ثبتی و هویتی وجود یک معرفی نامه معتبر برای دریافت زمین دارید. برای دریافت معرفی نامه باید به سازمان صنایع و معادن مراجعه کنید. بعد از دریافت معرفی نامه از سازمان صنایع و معادن می توانید برای مرحله بعدی یعنی انتخاب زمین عمل کنید.

اطلاع از زمین‌های قابل واگذاری در شهرک

با آماده کردن مدارک باید از وضعیت زمین ‌های قابل واگذاری اطلاع داشته باشید. پس باید به شهرک صنعتی مورد نظرتان رجوع کنید. تا از زمین‌های که قابل انتقال هستند اطلاع پیدا کنید.
مراجعه حضوری برای کسب این اطلاعات بسیار بهتر است. بخاطر همین هر در خواست کننده می تواند برای اطلاع از شرایط زمین های در دسترس به دفتر شهرک رجوع کند.
معمولا شرایط زمین های واگذار در ویترین شهرک نشان شده است. به همین خاطر خوب است ابتدا به ویترین دفتر شهرک صنعتی که میخواهید در ان فعالیت کنید برای اگاهی از شرایط زمین‌ها رجوع کنید.
قبل انتخاب دقت داشته باشید که زمین باید مناسب با خواسته های شما و نکات محیط زیستی باشد. در قسمت بعد در این باره توضیح بیشتری داده ایم.

شرایط انتخاب زمین قابل واگذاری در شهرک‌ های صنعتی

با در نظر گرفتن این که در هر شهرک صنعتی بخش های مختلفی برای فعالیت موجود است. شما می توانید زمین مورد نظر خود را در محدود شهرک صنعتی انتخاب کنید. گزینه ها برای شما محدود است. زمین هایی که میتوانید انتخاب کنید به شهرک صنعتی مورد نظرتان هم مربوط می شود.
غالبا سه گزینه برای انتخاب به درخواست کننده پیشنهاد می‌شود. هر در خواست کننده می تواند از بین سه قطعه زمین یکی را برای فعالیتهای خود گزینش کند. محل زمین هم با مورد بررسی قرار دادن اندازه مورد نیازتان انجام می شود.
قطعا نوع فعالیت شما در اندازه زمینی که قرار است واگذار شود تاثیر دارد. اگر شما می خواهید زمینی با مساحت بزرگتر داشته باشید می توانید گزینه های با متراژ بیشتر را انتخاب کنید.
در هنگام انتخاب فقط زمینه فعالیت و نوع کار شما حائز اهمیت نیست. علاوه بر انها باید به حفاظت از محیط زیست هم توجه داشته باشید. بر اساس قوانین مسائل محیط زیستی در واگذاری زمین در شهرک ‌های صنعتی بسیار مهم است.
در انتها هر درخواست کننده می تواند زمین مورد نظرش را با در نظر گرفتن نکات ذکر شده گزینش کند. پس از انتخاب زمین حالا نوبت پرداخت هزینه آن است. به همین خاطر به عنوان درخواست کننده باید هزینه مورد نیاز برای به دست اوردن زمین را پرداخت کنید. دقت داشته باشید گزینش زمین درخواست کننده محدوده زمانی کمی برای پرداخت وجه خواد داشت.

پرداخت هزینه واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی

اکثرا در شهرک های صنعتی هر درخواست کننده تا 7 روز بعد از انتخاب زمین فرصت دارد درباره پرداخت بهای زمین اقدامی کند. اگر در این فرصت هیچ کاری انجام ندهد ، زمین واگذار شذه به درخواست کننده به دیگر درخواست کنندگان واگذار خواد شد.
بعد از این که زمین انتخاب شده برای واگذاری مورد تصویب قرار گرفت. با گرفتن پروانه بهره برداری میتوانید زمین مورد نظرتان را دریافت کنید.
اما پیش از آن باید درباره پرداخت بها ی زمین اقدام کرد. البته امکان دارد روند واریز وجه در ناحیه ها تفاوت ‌هایی وجود داشته باشد. اکثر موارد نیاز است تا قسمتی از بها را نقد و بقیه ان را قسطی پرداخت کرد.
به همین دلیل در بیشتر شهرک ‌های صنعتی 30 درصد از بها را باید ابتدا به صورت نقد و یکجا واریز کرد. باقی وجه را در قسط های 30 ماهه پرداخت می کنند. این مبلغ باید به حساب مشخصی به اسم شرکت ناحیه و شهرک ‌های صنعتی پرداخت شود.
برای واریز بقیه وجه هم لازم به عرضه سفته است. سفته هایی که ارائه می شود بهتر است تایپ شوند. یاکاملا با خط خوش و خوانا نوشته شده باشد. هم طور مشخصات کامل صاحب سفته باید حتما در سفته ذکر شده باشد. در مورد اشخاص حقوقی و شرکت های ثبت شده لازم است مشخصات ثبتی فرد حقوقی یا شرکت را در سفته ها نوشت.
غالبا لازم است که پشت سفته ها پشت نویسی داشته باشند. به همین خاطر فردی که حساب جاری دارد هم بانک مورد نظر است. لازم است سفته ها را ظهر نویسی کنید.بعد از ان برای به پایان رساندن مراحل انتقال زمین در شهرک‌ های صنعتی می توان به بخش واگذاری زمین در همان شهرک مراجعه کنید.

رجوع به بخش واگذاری زمین در شهرک‌ صنعتی

در قسمت اخر بعد از ان که تمام مدارک خودتان را تکمیل کردید. درستی اسناد تحویل داده شده مورد بررسی قرار میگیرد. همین طور قسمت مالی سفته های تحویل داده شده و مدارک مالی را مورد بررسی قرار خواهند داد. بعد از گرفتن مجوز تاییدیه از قسمت های مربوطه میتوان زمین را به شما واگذر کرد.
به همین دلیل باید به بخش واگذاری زمین شهرک ‌های صنعتی رجوع کنید. پس از دریافت زمین باید به نکات با اهمیتی توجه کنید که در ادامه به انها پرداخته ایم.

بازگشت بە لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *