هدف اصلی مالک های شهرک های صنعتی فروختن زمین ها به صورت قطعه شده به سرمایه گذر ها است. از طرف دیگر اکثر سرمایه گذرها که می خواهند در شهرک های صنعتی سرمایه گذاری کننده؛ قصدی برای تولید و ساخت ندارند و فقط به خاطر نگهداشتن سرمایه خودشان ، قصد خریداری کردن قطعات زمین را میکنند. سرمایه این اشخاص برای هیئت مدیره شهرک صنعتی و مالک ها ، خیلی وسوسه کننده است. اما این سرمایه گذار ها به خاطر نداشتن علاقه به احداث واحد های تولیدی و مایل بودن به بازی بورس زمین ها ، پیشرفت و گسترش شهرک صنعتی به مشکل دچار می شوند.


به دلیل نداشتن اطلاعات و اگاهی لازم هیئت مدیره شرکت شهرک های صنعتی، از سرمایه گذار ها همچنین شرایط وسوسه کننده مالی این سرمایه گذار ها، میل بسیاری به ربایش همه سرمایه ها دارند. با نگاهی به محدوده اراضی شهرک های صنعتی ، با نبود شناخت درست نسبت به سرمایه گذار ها نه فقط اراضی شهرک ها به ارزش های واقعی خودشان دسترسی نخواهد یافت و هیئت مدیره شهرک های صنعتی از سود نتیجه از ارزش افزوده این زمین ها بحره ای نمی برند، بلکه حتی زمین ها به مشوق های اقتصادی در منطقه تبدیل نمی شوند و تنها وسیله ای برای زمین بازی خواهند بود.
برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است زمین هایتان را با طراحی های درست بسازید و یا باز سازی کنید.
در این مقاله همراه بانک اطلاعات شهرک صنعتی سهند باشید تا هر انچه لازم است درباره طراحی شهرک های صنعتی بدانید را به شما عزیزان ارائه دهیم
طراحی شهرک های صنعتی دربردارنده دو بخش است:
طرح تفضیلی: دربردارنده همه طراحی شبکه معابر و طرح پهنه بندی .
طرح آماده سازی: دربردارنده تنظیم در مقیاس اجرایی و دقیق سازی.
مراحل طراحی شهرک صنعتی:
بخش اول
در بخش اول، مطاله های لازم برای امکان سنجی انجام می شود و وضعیت منطقه از نظر فضایی، کالبدی، شرایط زیستمحیطی، اقتصادی و … مورد شناسایی و بررسی قرار می گیرند. تمام مقرراتی که در باره ساخت یک ناحیه صنعتی لازم است اجرا شود، حتما در این بخش باید در نظر گرفته شود. مطالعه های لازم برای امکان سنجی، دسترسی به هدف های برنامهریزی را ضمانت می نماید. پس، حتما باید پیش از هر کاری، مطالعه های لارم برای امکان سنجی انجام شود و بر اساس شرایط زمین و منطقه، نوع تجمع واحد های صنعتی تعیین می شود. مطالعه های امکان سنجی خودشان دربردارنده دو مرحله دیگر هستند:


- ارزیابی، شناخت و تحلیل خصوصیات و عملکرد های اجتماعی، اقتصادی، محیطی، طبیعی.
- نظارت بر امکان ساخت شهرک صنعتی با در نظر گرفتن مزایا، محدودیت ها، تنگنا ها و امکانات گسترش آتی است.
تنظیم و طراحی نقشه پهنه بندی واحد های صنعتی واقع شده در مقیاس 1:2000 جزو امر هایی است که در انتهای بخش ابتدایی لازم است صورت بگیرد. در این نقشه ها نیاز است جانمایی همه واحد های صنعتی، تجهیزات و تأسیسات تعیین بشود.
بخش دوم
بخش دوم، دربر گیرنده طراحی ، تنظیم و ارائه نقشه های سیویل و اجرایی شهرک صنعتی است، مطالعه و وارسی توپوگرافی زمین منطقه و پیامد های مودجد در منطقه از جمله مطالعه های سویل هستند. واررسی های توپوگرافی به تعیین و شناخت مسیر شیب زمین جانمایی دقیق مکان تاسیسات تصفیه فاضلاب و تجهیزات و تاسیسات دیگر و همچنین تهیه پروفیل های طولی و عرضی متناسب، کمک می کند. همین طور تهیه و طراحی نقشه هایی که در ادامه اورده شده جزوی از لزومات دیگر این بخش است:

- نقشه های جمع آوری آب های سطحی.
- نقشه طراحی جزئیات کانالها، جویها و جدول معابر.
- نقشه شبکه آتشنشانی و شیرهای هیدرانت.
- نقشه های تفکیکی.
- نقشه محل عبور خطوط انرژی.
- نقشه طراحی هندسی معابر.

نکات مهم و نیازمند توجه و دقت در طراحی
طراحی شرک های صنعتی باید به صورتی باشد که همه یا قسمت های مهم در تهسیلات و خدمات زیربنایی که در ادامه به انها پرداخته ایم را داشته باشد:
- ارایش خیابان ها و احداث معابر مناسب در داخل شهرک به صورتی که مروبط به محوطه بیرونی باشند.
- تأسیسات
- تصفیه و فاضلاب
- تأسیسات آتش نشانی
- احداث ساختمان های عمومی لازم برای واحد های صنعتی (مثل انبار های عمومی، کارگاه های تعمیرات و …)
- برق و انرژی های سوختنی (مثل بنزین ، گاز ، گازوئیل و نفت کوره)
- دسترسی به خدمات درمانی – بهداشتی
- دسترسی راحت به واحد های بانکی و خدمات مالی و اعتباری
- دسترسی به خدمات روزمره و عمومی (مثل فروشگاه مواد غذایی ، تلفن ، اداره پست و …)
- مکان های ذخیره سازی زباله و بازیافت انها باید به اندازه كافی از منطقه عمومی ، منطقه رفاهی كارمندان و ساختمان های با کاربری سکونتی فاصله داشته باشند. سطل های زباله همچنین نباید رو به روی ساختمان ها، جنب خیابان ها ، منطقه های محوطه سازی شده، مسیر های رانندگی ، منطقه های پارکینگی و منطقه گردش خودرو ها تهیه و قرار گرفته شوند.
- نور معابر و خیابان ها به صورتی باشد که ایمنی مورد نیاز در مدت تاریکی را تامین کند.
- قسمت هایی برای نیکمت در طول مسیر پیاده رو ها تعبیه کنید.
- قسمت هایی برای قرار گرفتن سطل زباله در فاصله های معین در نظر بگیرد.
- برای رونق دادن به پیاده روی و دوچرخه سواری، مسیر هایی ایمن و امن و مناسب تهبیه کنید. مسیر های پیاده روی به اندازه کافی از مسیر های دوچرخه سواری و مسیر های حرکت وسیله های نقلیه سنگین جدا شده و محدوده مورد نیاز تعبیه شود. منطقه هایی هم برای گنجاندن علائم و تابلو های راهنمایی و … در نظر بگیرید.
ادامه دارد…